Torrevieja - aurinkoa ja hidasta elämää


Vaimo oli tilannut hääpäiväksi kahdeksan päivän matkan Espanjan itä-rannikolle Torreviejaan. Yllätykseksi tarkoitetun reissun kohde pysyi salassa ja se paljastui vasta lentokentän terminaalissa. Jännitys säilyi hyvin aina lentokoneen sisäänmenoportille, jossa lennon määränpääksi varmistui Alicante.  Alicante on itselle lähinnä tuttu siitä, että Suomen hiihtomaajoukkue kävi siellä joskus vuosia sitten korkean paikan leirillä, jonka jälkeen hiihdetyt MM-kisat menivät  joukkueelta totaalisesti alikanttiin.  Eh eh, puujalat sikseen. Lento norjalaisin siivin kesti nelisen tuntia ja Alicantesta oli vajaan tunnin bussimatka itse Torreviejaan, jossa asuimme Suomessa samaan aikaan  lomailleen tutun eläkeläisrouvan kolmiossa.   Sijainti ja fasiliteetit olivat aurinkolomalle ihanteelliset.   Kiertoilmapumppu piti huolen huoneiston viileydestä,  uimaranta oli parinsadan metrin päässä ja talosta löytyi myös oma uima-allas.   Uimarantoja Torreviejassa - tarkemmin sanottuna satojen kilometrien pituisella Costa Blancan rannikkoalueella  riittää.  La Mata on Torreviejan  rannoista tunnetuin ja pisin (n. 2 km).


Näkymä parveekkelta.


Torreviejan rantaviivaa.

Torreviejassa asuu n. 80 000 ihmistä, joista noin puolet on espanjalaisia. Elokuu on kaupungin kuumin (konkreettisesti, lämpötila pyörii kolmessakympissä) lomakuukausi. Kun osa natiiveista siirtyy kaupungista muualle, Espanjalaiset turistit valtaavat rannat.  Kaupungissa pysyvästi asuvan suomalaisyhteisön koko on n. 600.   Pääosin he ovat eläkeläisiä, joista osa on paikalla terveydellisistä ja osa muista syistä.  Ilmaston väitetään olevan terveellinen kaupungista löytyvien suolajärvien ansiosta ja lämpötila pysyy talvikuukausinakin lähellä kahtakymmentä astetta.  Halpa alkoholi myös houkuttaa ja sitä myyviä suomalaisravintoloita löytyy kolme:  Torremarket (tarjolla myös suomalaisia elintarvikkeita),  Think Pink  ja Ratto-Talli.   Kaksi ensimmäistä ovat vaihtaneet viime aikoina useaan kertaan omistajia, joten hieman epäselväksi jää paikkojen kannattavuus. Torremarket näytti terassilla Norwichin Valioliigaottelun  ja kaikki suomalaisravintolat myyvät myös Hartwallin lonkeroa. Asiakaskunta kahdessa ensin mainitussa – Ratto-Talli avaa ovensa lomakauden jälkeen syyskuussa -  koostui pääosin suomalaisista eläkeläisistä, joista osa saapui paikalle rollaattorilla ja osa jaloin.  Kaikkia eivät omat jalat takaisin kotiin vieneet. Sitä varten on taksi.  Mainittakoon, että toisessa suomalaisten suosimassa kohteessa Espanjassa,  Fuengirolassa asuu n. 25 000 suomalaista.   



Myös pienempiä vesialueita ja puistoja löytyy kaupungista useita.

Ravintolaelämä on kaupungin luonteesta ja koosta huolimatta suhteellisen monipuolinen. Ruokaa on tarjolla moneen makuun, vaikka itse tuli pysyttyä aika pitkälti tapaslinjalla. Mino-ketju näyttää urheilua ja myy alkoholin ohella edullisia ”leipäsiä” ja hampurilaisia. Rokimpaan makuun olevia ravintoloita löytyy kaksi.  The Alchemist oli niistä pienempi,  se tarjoaa asiakkailleen biljardin, flipperin, mukavan craft beer-valikoiman ja letkeän nuorekkaan ilmapiirin. Aivan Alchemistin vieressä oleva Monroes Rock Cafesta löytyy elävää musikkia ilman sisäänpääsymaksua.  Monroesiin luulisi olevan tarjolla keikkamahdollisuus myös suomalaisille bändeille/artisteille - ainakin kaljapalkkiolla.  Kannattaa olla yhteydessä, jos rantalomaa/keikkaa muuten Espanjan itärannikolle suunnittelee.   Amber Brewery olutravintola jäi tällä kertaa tsekkaamatta, mutta sen valikoimaa on kehuttu.  Mikään bilettäjä en ole, mutta siihen tarkoitukseen löytyy oikea ravintolarypäs kolmen kilometrin päässä itse rannasta.   Niihin ravintoloihin saavutaan huomattavan myöhään jopa autoilla, joissa bileet jatkuvat aamulla ravintoloiden suljettua. Sisäänpääsymaksu rafloihin saattaa olla pari- kolmekymppiä, koska tanssijalkaa aktivoidaan usein  myös muiden päihteiden kuin alkoholin voimalla.


Jalkapalloa Torremarketissa paikallisten suomalaisten kanssa, Norwich - Chelsea.

Historiallista tai kulttuurillista nähtävää Torreviejassa on vähän. Jos se puoli kiinnostaa, niin kannattaa suunnata  lähialueille, esim. Murciaan, Benidormiin, Cartagenaan tai Alicanteen.  Bussi vie, eikä maksa paljon.  Näyttäviä kansallispuistoja vesiputouksineen löytyy myös siedettävän bussimatkan päässä.  Liikuntaa harrastavalle Torreviejasta löytyy hyvät lenkkeilymahdollisuudet,  radalliset uima-alueet ja rantalentis- sekä tenniskentät. Golfaajat myös paikasta pitävät.   Turisteille suunnattuja kiertoajeluita oli pari, me kävimme ihmettelemässä suolajärviä.  Hintaa tunnin ”minijuna”-reissulla oli 7€.  Turisti-/ostoskadun (special price only for you) lisäksi rannalla oli myös huvipuisto, jossa lapsiperheet viettivät aikaansa espanjalaiseen tyyliin vielä puolenyön jälkeenkin.  Lähialueelta löytyy myös perinteisiä isoja ja vähän pienempiä markkinoita, jotka kannattaa tsekata esim. paikallisbussin (1.30€ suuntaansa) kuljettamana.



Punertavat suolajärvet ympäröivät kaupunkia.

Huvipuisto keskiyöllä.

Jos downshiftaus tai muuten hitaampi elämänrytmi on taloudellisen tai muun elämäntilanteen huomioon ottaen mahdollista, niin Torrevieja saattaa olla kaupunkisi.  Aivan rantojen etäisyydeltä löytyy yksiöitä n. 40 000 eurolla, kaksioita – kolmioita 50  000 eurosta eteenpäin. Vuokrat eivät päätä huimaa ja yleensä taloista löytyy myös uima-allas. Meidän asuttamamme kolmion vuokra on 450 € kuukaudessa. Tähän päälle sähkölasku (talvikuukausina n. 100€) . Huomattavasti halvemmillakin pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla selviää kämpän koosta riippuen.  Ruoka on halpaa, kaupoissa osa elintarvikkeista on jopa 30 - 50 % edullisempaa kuin Suomessa. Alkoholi on sitten asia erikseen. Viinipullo maksaa halvimmillaan pari euroa, litra sangriaa euron, sixpäkki olutta pari euroa tai litran lasipullo euron.  Tiukkaa viinaa en juonut, mutta siltä osin mentiin ”Tallinnan hinnoissa”.  Muista päihteistä kannabiksen käyttö ei ole rangaistavaa, mutta sen hankkiminen voi olla haastavaa.  Hotellien hinnat pyörivät 30-75 eurossa/yö, mutta asunnon vuokraaminen Torreviejassa on suositeltavampaa, vaikka kävisitkin siellä vain lomailemassa.


Matkan kohokohta, Espanjan ympäriajon avausetappi keskellä kaupunkia.

Moni suomalainen viettää Torreviejassa elämänsä viimeiset vuodet ja jokainen tekee siitä ajasta sellaisen kuin parhaaksi katsoo.  Osalle riittää virikkeeksi kerrostaloyksiö tai rivitalon pätkä,  olosuhteiksi Suomen talvi ja joillekin ne  ovat ainoat vaihtoehdot. Toki Torreviejaan voi muuttaa myös muista syistä kuin maallisen vaelluksensa päättymistä odottelemaan.  Yrittäjyys ja ravintola-ala ovat ne ensimmäiseksi mieleen tulevat.  Alueella on myös suomenkielinen koulu, joten perhettäkin voi mukaan ottaa.   Tulit sitten asumaan tai lomailemaan, niin kaiken ylimpänä Torreviejassa on kuitenkin aurinko, siesta ja hidas elämän virta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Graham Bonnet elävänä Lahdessa

Kymmenen eniten elämääni vaikuttanutta levyä